αρχική / Ειδήσεις / Νέα εργαλεία, «αστυνομικοί» της ατμοσφαιρικής ρύπανσης

Νέα εργαλεία, «αστυνομικοί» της ατμοσφαιρικής ρύπανσης

«Σίγουρα έχετε χρησιμοποιήσει μια εφαρμογή στο κινητό σας τηλέφωνο για δείτε τι καιρό θα κάνει. Σήμερα, χάρη σε ένα δορυφορικό δίκτυο και σε επίγειους σταθμούς, μπορούμε σε πραγματικό χρόνο να έχουμε στο κινητό μας στοιχεία για την ρύπανση στην πόλη μας. Το πανεπιστήμιο της Βρέμης, στη Γερμανία, συλλέγει αυτά τα διαφορετικά δεδομένα, προκειμένου να αποκτήσει μια συνολική εικόνα για την ατμοσφαιρική ρύπανση» μεταδίδει ο απεσταλμένος του euronews στη Βρέμη, Κλαούντιο Ροσμίνο.

Η ατμόσφαιρα της γης είναι ένα πολύπλοκο σύστημα, που εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Οι δορυφόροι που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη μας καταγράφουν την κατάσταση του αέρα που αναπνέουμε και παρακολουθούν τους παράγοντες που καθορίζουν το επίπεδο της ρύπανσης.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ένας στους οκτώ θανάτους οφείλεται στην ατμοσφαιρική ρύπανση. Ερευνητές στο πανεπιστήμιο της Βρέμης πρωτοπορούν στην μέτρηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

«Οι μετρήσεις από το διάστημα είναι απαραίτητες γιατί μας δίνουν την παγκόσμια εικόνα. Μας επιτρέπουν να περάσουμε από την παγκόσμια στην τοπική κλίμακα. Μελετούμε τις εκπομπές αερίων, ώστε να δούμε πως επηρεάζεται η ατμοσφαιρική χημεία και τελικά οι καιρικές συνθήκες. Το σύστημα των ανέμων μεταφέρει την ρύπανση που παράγουμε στην Ευρώπη στις παρθένες περιοχές της Αρκτικής. Όμως και εμείς στην Ευρώπη, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού λαμβάνουμε ρύπανση που προέρχεται από την Αμερική. Πρέπει να κατανοήσουμε τις πηγές, τις λεγόμενες ροές επιφάνειας. Πρέπει να καταλάβουμε την ατμοσφαιρική χημεία και τους νόμους της φυσικής που επιτρέπουν στη ρύπανση να μετακινείται σε όλο τον κόσμο» υποστηρίζει ο Τζον Φίλιπ Μπάροους, καθηγητής φυσικής ατμόσφαιρας και ωκεανών στο Πανεπιστήμιο της Βρέμης.

Οι επιστήμονες εργάζονται με δεδομένα που συλλέγουν από φασματόμετρα, από την ανάλυση των σωματιδίων του αέρα καθώς και από στοιχεία που λαμβάνουν από δορυφορικές μετρήσεις.

Τα προγράμματα GOME 1, GOME 2 και SCIAMACHY καθώς και οι αποστολές Sentinel 4 και 5 αποτελούν τις βασικές πηγές δεδομένων.

Δείτε το βίντεο.

Πηγή: euronews

About geo

δες επίσης

Αυτό είναι το πρώτο ρομπότ που κινείται χωρίς GPS αλλά με ουράνια πυξίδα

Μηχανικοί στη Γαλλία κατασκεύασαν το πρώτο ρομπότ που μπορεί να κινηθεί χωρίς να διαθέτει GPS. Αντί γι’ αυτό, διαθέτει μια καινοτόμο οπτική …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *